Gärsnäs stol Petite blev Möbelfaktas 1000:e möbel!

Möbelfakta

2020-03-03

Möbelfakta har nått en historisk milstolpe sedan systemet nylanserades 2011. I och med att stolen Petite, designad av David Ericsson för Gärsnäs, fick sin märkning i slutet av förra veckan har nu Möbelfakta 1 000 godkända produkter.

- Möbelfakta växer till förmån för både företag och upphandlare. Nu har vi nått 1 000 deklarerade produkter eller produktserier märkta med Möbelfakta och den tusende möbeln var inte vilken möbel som helst. Det är nämligen den svenska finalisten i nordiska designtävlingen Sustainable Chairs 2018 - en möbel väl värd att uppmärksamma igen, säger Johan Söderqvist, ansvarig för Möbelfakta. 
- Det här värmer mitt hjärta, säger Dag Klockby, VD Gärsnäs. Jag är personligen väldigt engagerad i Petite – både när det gäller storyn och dess tillkomst. - Möbelfakta är en viktig märkning för oss med tanke på att den är så komplett, och det är en märkning vi kommer att prioritera framöver. Gärsnäs jobbar mycket med hållbarhet genom att bland annat satsa på återbruk och renovering, och där går Möbelfakta hand i hand med den utvecklingen. 

Trots att Petite "bara" är två år gammal har stolen hunnit göra stora avtryck. 

Petite ligger långt framme när det gäller hållbara aspekter. Stolen är resurssnål, med en vikt på endast 2,5 kilo, vilket gör den miljömässigt hållbart såväl i framställningsledet som i transporten. Eftersom den är gjord i lövträ avger den dessutom ett lågt CO2-avtryck. Men inte minst är Petite helt återvinningsbar, och fyra träskruvar som håller bakbenen på plats är enkla att avlägsna och separera. 

Förutom finalplatsen i Sustainable Chairs 2018 tilldelades Petites formgivare, möbelsnickaren David Ericsson, tidigare samma år tidningen Forms pris Form Award i kategorin Årets designer. David har inspirerats av klassiska caféstolar och Petite bygger på en minimalistisk konstruktion. 

- I briefen ville vi göra något som knöt an till Europas möbelhistoria och hämta inspiration från den europeiska traditionen, såsom café-miljöer, berättar Dag. Petite är nätt i måtten men erbjuder samtidigt bra sittkomfort. 

- Jag ser David som en tronarvinge till min svärfar Åke Axelsson när det gäller att skapa i trä. Han har tagit fram många vackra, funktionella möbler åt oss, och jag tror vi kommer göra mycket i framtiden också.

Senaste nyheterna

Dela: