Möbelfaktas historia 1951-2020

1951

Möbelfakta har sina rötter ända tillbaka till 1950-tal genom Varudeklarationsnämnden, VDN. Detta var en svensk organisation för konsumentinformation verksam 1951-1973.

VDN startade 1951 som ideell förening finansierad av staten och näringslivet gemensamt och erbjöd jämförande konsumentupplysning baserad på standardiserade provningsmetoder. Resultatet angavs på produkterna i form av s.k. VDN-märkning.



BILD:I,Holger.Ellgaard,CCBY-SA3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2551521

1972

Möbelfakta introducerades som ett referens- och märkningssystem för den svenska möbelbranschen hos Möbelinstitutet 1972. Fokus låg på provning av möbler och var ett försök till att skapa ett deklarationssystem för egenskaper som hållfasthet, ytornas tålighet samt materialkvalitet och noggrannhet i utförandet. Kraven på möblernas funktionsmått grundades bland annat på ergonometriska studier, men utökades efter hand till områden som säkerhet. Möbelfaktas första version innehöll följande upplägg:

Kravspecifikation/deklarationsanvisning
    ○ tekniskt underlag för provningar

Provningsrappport
   ○ gav detaljerad information om en möbels olika delegenskaper.

Möbelfaktadeklaration
   ○ information om möbelns kvalitet med gradering av brukbarhet, hållbarhet och välgjordhet i tre nivåer. 

Hänvisningsmärke
   ○ visade att möbeln var testad och uppfyllde baskraven. Säljaren kunde styrka det med provningsrapporten

Småländska Gemla blev först att ansluta sig till Möbelfakta, men 1973 följde ytterligare 52 företag – däribland IKEA.

Både KF och IKEA började under 1972-73 använda Möbelfakta för konsumentinformation och byggde egna provningslaboratorier efter Möbelfaktas specifikationer. Möbelfaktasystemet blev ett viktigt instrument för företagens beställningar och kontroll av levererade produkter, liksom vid hantering av reklamationer. Möbelfakta hjälpte KF och IKEA att visa att även lågprismöbler kunde hålla en rimlig kvalitetsnivå. 

Antalet ökades sedan successivt och som mest hade drygt 300 företag tillstånd att använda Möbelfakta-systemet. Något som bidrog till att antalet deklarerade möbler ökade var bl.a. Försvarets Materielverk (FMV) krav på Möbelfaktamärkning i ramavtalen för möbler och inredning. 

Även när det gällde provningsrapporter tog Möbelfakta fart. Redan ett år efter starten låg man på 600 provningsrapporter/år, och antalet varierade sedan mellan 400 och 900 stycken/år med en tillfällig topp på 1 400 provningar i början av 1980-talet. Provningsuppdragen föregicks ofta av en granskning av uppdragsgivarens hela sortiment. Det gjordes även konsultationer om möjliga produktförbättringar.

Möbelfakta lanserades 1972.

Etikett för testade möbler.

IKEA-katalogen 1978 där Möbelfakta användes flitigt för att förmedla kvalitet.

1995

Sveriges Möbelindustriförbund (numera Trä- och Möbelföretagen) köpte det gamla Möbelfakta-systemet 1995 och inledde ett utvecklingsarbete, tillsammans med en branscharbetsgrupp samt Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås. 

I februari 1997 lanserades den nya versionen av Möbelfakta (version två), som anpassats till nya EU-normer och provningsmetoder. Inriktningen låg fortfarande på en möbels tekniska krav (som säkerhet och hållfasthet), men ett av de viktigaste inslagen med Möbelfakta 1997 var att den kompletterats med en miljödeklaration, där företagen fick möjlighet och stöd med utvecklingen av miljöanpassade produkter.

Möbelfakta breddades med miljökrav 1998 (Källa: Svenska Dagbladet den 8 juli 1998)

2010

År 2010 genomfördes en nystart som syftade till att förenkla för offentlig upphandling. Märkningens syfte är att förenkla hur man kontrollerar uppfyllnad av krav, både för säljare och köpare. Märkningssystemet breddades från enbart kvalitetsmärkning till att också omfatta nya miljökrav och social hållbarhet.

Centralt för utvecklingen var närheten till möbelindustrins kompetens genom Trä- och Möbelföretagen (TMF).

Möbelfakta har spelat en viktig roll för möbelindustrins framgång. Varumärket Möbelfakta står för kvalitet, miljömedvetande och socialt ansvar, det vill säga värden som är centrala för framtiden.

2020

Under 2020 skapades en ny organisation som tog över driften för Möbelfakta.

Möbelfakta Sverige AB ägs av IVL Svenska Miljöinstitutet och TMF. IVL är majoritetsägare och garanterar Möbelfaktas oberoende som märkningssystem.


Idag har Möbelfakta närmare 60 aktiva företag med över 1000 st märkta möbler eller möbelserier.

Följ oss på sociala media