TMF kan du inte se brevet? Klicka här!
TMF

Nyhetsbrev Möbelfakta #1 24 mars 2011

 

 

Premiär för Möbelfaktas nyhetsbrev!

Möbelvänner – vi skriver historia! Fem månader efter lanseringen och en dryg månad efter uppmärksamheten på Möbelmässan har det nu blivit premiär för Nya Möbelfaktas nyhetsbrev. Tanken är att nyhetsbrevet ska skickas ut 2-3 gånger/år med allehanda nyheter kring märkningssystemet, uppdatering av kriterierna mm. MYCKET NÖJE!

 

Fem pionjärer

Möbelfakta-märkning lockar allt fler svenska möbelföretag. Lagom till Möbelmässan i början av februari hade fem stycken fått Möbelfakta-status på en produkt; albin i Hyssna, OFFECCT, Materia, EFG samt Horreds. De produkter som gäller är karmstolen Keps, soffan Playback, bordet Silent Whisper, kontorsstolen Savo Invite respektive förvaringsmöbeln Horreds Förvaring och de presenterades också i TMF:s monter. Läs mer på Möbelfaktas startsida och se bildspelet.

 

Möbelfakta på mässan

Möbelfakta fick stor fokus på årets möbelmässa. Förutom en monter som präglades av det nya märkningssystemet samt fem märkta Möbelfakta-produkter anordnades två seminarier där deltagarna fick se Möbelfakta med andra ögon. Läs mer på Möbelfaktas sajt.

 

Möbelfakta gästade Carl Malmsten

Det har varit stort fokus på möbelproducenter och återförsäljare - nu ska Nya Möbelfakta även bli känt för andra målgrupper. Fredagen den 11 mars föreläste Robin Ljungar från Möbelfakta-teamet  för studenterna på Carl Malmstensskolan på Lidingö. Läs mer på Möbelfaktas sajt.

 

Seminarier om Socialt Ansvar

Socialt ansvarstagande – varför då? Den frågan, och många andra, besvaras på ett frukostseminarium om Socialt Ansvar som arrangeras av SIS, Svenska Standardiseringsinstitutet. Det erbjuds fyra tillfällen under våren. Läs mer på Möbelfaktas sajt

 

16 mars – standardiseringsmöte på IKEA i Älmhult

Den 16 mars höll ett möte i Svensk Standardiserings Tekniska Kommitté för möbler nr 391 (SIS/TK 391). På mötet diskuterades främst det aktuella läget med ett antal standarder som är föremål för revidering eller - som i några fall – ska bli helt nya.
I SIS /TK 391 möbler deltar Konsumentverket, Kammarkollegiet, TMF, SP Trätek samt ett antal möbelföretag. Eftersom kvalitetsdelen i Möbelfakta helt bygger på standarder inom säkerhet/funktion så är det viktigt att man aktivt deltar i detta arbete både på nationell, europeisk samt internationell nivå.

 

… och en dag senare träffades Tekniska Kommittén

Tekniska Kommittén (för möbler) är den grupp som är ansvarig för innehållet i Möbelfakta. Den 17 mars träffades man för sjunde gången - på Stolab i Smålandsstenar. Huvudämnet för dagen var träråvara men mötet behandlade även läget kring den fortsatta lanseringen av Möbelfakta samt en del diskussioner kring justeringar av kravkriterierna. Vi gör en ständig omvärldsbevakning inom Kvalité, Miljö och Socialt Ansvar och planerar för hur Möbelfaktas kravkriterier inom de tre delarna ska justeras för att anpassas till nya eller reviderade kvalitetsstandarder eller miljökrav i kravsystem som Miljöstyrningsrådet, Svanen, EU-Blomman m fl.
Nästa möte blir den 19 maj på ett köksföretag med ytbehandling som fokusämne. Minnesanteckningar från samtliga TK-möten finns på Möbelfaktas sajt (dokumenten är låsta för icke MF-medlemmar).

 

Frukostmöte i Tibro

Möbelfakta har fortsatt en tradition från i höstas – att informera om märkningssystemet över en frukost. Den 23 mars besökte Cecilia Ask Engström Tibro och hon hade Möbelfakta som sista punkt under 1,5 timmes frukostbuffé på Näringslivets hus. 

 

Två nya tillfällen för Möbelfakta-kurs

Tre kurser har hållits, cirka 40 personer har tagit ”examen” och hittills är fem möbler märkta. Under 2011 finns det ytterligare två tillfällen att bli utbildad i Möbelfakta.  Läs mer om Möbelfakta-kursen.

 

Marknadsföringsmanual och översättning på gång

Nästa stora punkt på Möbelfaktas agenda är en nedladddningsfil kring marknadsföring samt översättning till engelska av Möbelfaktas tre delar. Håll utkik!!

 

www.mobelfakta.se – infon du behöver!

I vanlig ordning är det sajten som är navet i Möbelfakta och som bjuder på den kompletta och uppdaterade informationen. Titta gärna in, och – om du har frågor kring inloggning/prenumeration – kontakta cecilia.uhler@tmf.se.
För allmänna frågor om Möbelfakta - mejla info@mobelfakta.se.

 

 

Möbelfakta-märkta produkter på mässan. /Foto: TMF
Åhörare på Möbelfakta-semniariet. /Foto: TMF
TMF