TMF kan du inte se brevet? Klicka här!
TMF

Nyhetsbrev Möbelfakta #2 18 oktober 2011

Ett år med nya Möbelfakta!

Den 12 oktober 2010 såg nya Möbelfakta dagens ljus. Sedan dess har mycket hänt, och schemat inför det kommande året fylls snabbt på. Viktiga datum är 7-11 februari under möbelmässan där vi kommer att fokusera på upphandlare och inköpare.

 

Trevlig läsning!

 

 


Vem leder Möbelfaktaligan?

Swedese (7)

Edsbyverken (6)

Albin i Hyssna (4)

Materia (5)

Horreds (1)

OFFECCT (1)

EFG (1)

 

Möbelfaktaåret i siffror

4 utbildningar har genomförts

51 personer har blivit deklaranter

37 företag har gått kursen

7 företag har godkända möbler

25 möbler/möbelserier har blivit märkta

2 säljutbildningar har genomförts

28 personer och 9 företag har gått säljkurs

 

 

Årets sista Möbelfaktakurs

6 december är årets sista tillfälle att gå utbildning för att få deklarera och märka sina möbler med Möbelfakta. Denna gång äger kursen rum i Jönköping. Läs mer på mobelfakta.se. För anmälan maila elin.quist@tmf.se.

 

Nyhet! Säljkurser

Efter önskemål från branschen har TMF infört kurser för säljare och marknadsförare. Dessa berör innehållet i Möbelfakta på en mer övergripande nivå och fokuserar istället på varumärke, säljargument och marknadsföring med Möbelfakta. Håll utkik efter nya datum under 2012!

 

 

Möbeldagen 9 november

På Möbeldagen samlas verksamma i möbel- och inredningsbranschen för att förnya och fördjupa kunskaper inom aktuella områden, t.ex. hållbarhet, materialkunskap och miljöfrågor. På talarlistan i år finner vi bland andra IKEA, Södra Cell och Proteko. Möbeldagen anordnas i samarbete mellan TMF och SP och äger rum 9 november i Borås. Se bifogad inbjudan för vidare information samt anmälningsformulär.

 

Inredia: Interior 11 och Arkitekturmässan

Under de närmsta veckorna kommer Möbelfakta att finnas på plats vid Inredia Interior 11 i Tibro och Arkitekturmässan för att informera och svara på nyfikna frågor från inredare, arkitekter och andra viktiga målgrupper. Tipsa gärna dina kontakter om att besöka oss i monter G03:02.

  

Stockholm Furniture Fair 2012

2012 är det fortsatt fokus på Möbelfakta i TMF:s monter på Stockholm Furniture Fair. I år riktar vi blickarna mot en ny målgrupp - upphandlare och inköpare. Under mässan kommer vi att lansera en upphandlingsguide som tas fram i samråd med branschen, samt informera och anordna seminarier om nyttan med Möbelfakta.

 

Glöm inte marknadsföringsmaterial till mässan!

Du har väl inte missat att du kan beställa marknadsföringsmaterial till dina märkta möbler? Idag finns etiketter, affischer och klistermärken. Perfekt i ditt showroom, och självklart till Möbelmässan i februari.

I den grafiska manualen och marknadsföringsmanualen finns riktlinjer för användandet. Digitala etiketter och logotyper kan laddas ned direkt från hemsidan och fysiskt material beställs från tryckeriet. Manualer, profilbibliotek samt information om priser och hur du beställer finner du på mobelfakta.se.

 

Möbelfaktainformation för Era kunder och leverantörer?

Ta gärna chansen att boka in TMF för ett föredrag om Möbelfakta på just Ert företag. Bjud in kunder, leverantörer, personal – eller varför inte allihop – till ett lärorikt informationstillfälle. Vi skräddarsyr ett program utifrån målgruppen och håller föredraget där det passar er. Kontakta Cecilia Ask Engström eller Robin Ljungar för mer information och bokning.

 

Flitig medierapportering

Under året har Möbelfakta dykt upp i media vid flera tillfällen. ”Kvalitetsmöbler åter i ropet” lyder rubriken på den TT-Spektra artikel som synts i många svenska lokalmedier sedan mitten av sommaren, från Norran och GD i norr till Sydöstran och Smålandsposten i söder. Här talar man om hur kvalitet och hållbarhet börjar knappa in på överkonsumtion och inredningshysteri, och att ett tecken på detta är Möbelfaktas pånyttfödelse. Ta gärna del av artikeln här.

 

TK-möbler

Tre möten har hållits med TK-Möbler sedan i mars, hos Marodal, Stolab respektive Proteko, och fokusområdena har varit ytbehandling, certifierat trä respektive textil. Nästa möte äger rum den 24 november hos IKEA i Älmhult då med fokus på socialt ansvar. Möbelfaktamedlemmar kan ta del av mötesprotokollen på mobelfakta.se.

Tekniska kommittén arbetar just nu bland annat med att utreda om möbelfakta skall utökas för möbelkategorier där det inte finns anpassade standarder idag, t.ex. produkter som klädhängare och tidningsställ. Mötesprotokoll finner du som inloggad medlem på mobelfakta.se.

 

Standardiseringsarbetet

Standardiseringsarbetet inom möbler fortlöper kontinuerligt i den svenska kommittén SIS TK 391 möbler samt i Europa CEN TC 207 furniture. För närvarande är flera av de standarder som används i Möbelfakta uppe för revidering. Under 2012 kan vi räkna med att flera av dessa reviderade versioner börjar träda i kraft vilket medför att kraven i Möbelfakta kan komma att justeras något. TMF:s tekniska kommitté bevakar detta, och vid en eventuell förändring i Möbelfaktas krav så råder en övergångstid på 12 månader. Information om eventuella ändringar i kravkriterierna kommer att finnas på www.mobelfakta.se samt i kommande nyhetsbrev.

 

Webbnyheter

Navet i Möbelfakta är hemsidan och vi arbetar kontinuerligt med att uppdatera och göra den allt mer användarvänlig. Senaste nytt är det rullande bildspelet med märkta möbler på förstasidan.

Har du egna kloka idéer? Maila oss på info@mobelfakta.se.

 

Möbelfakta in English

Nu finns en detaljerad manual för Möbelfakta på engelska att ladda ner. I denna beskrivs kriterierna för kvalitet, miljö och socialt ansvar i detalj på engelska för att du enkelt ska kunna använda systemet mot internationella kunder och intressenter.

 

Upphandling med Möbelfakta

Kommuner och landsting börjar nu ställa krav enligt möbelfakta. TMF har kontaktats av ett flertal offentliga upphandlare angående hur man kan använda Möbelfakta i sin kravställning vid upphandling. Ännu ett steg i rätt riktning, och ett gott skäl för möbelproducenter att fortsätta märka sina möbler!

 

Dialog med externa parter

Under året har TMF träffat ett flertal externa parter för att informera, påverka och söka samarbetsmöjligheter. Vi har etablerat kontakt med Gröna Listan, Proteko, Kammarkollegiet, SKL Kommentus, Svanen, med flera. Möbelfakta sipprar sakta men säkert ut bland våra viktiga målgrupper och bearbetningen pågår fortlöpande.

 


Kalendarium

2011-10-19: Inredia: Interior 11, Tibro (2 dgr)

2011-10-25: Baskurs i arbetsmiljö, Stockholm

2011-10-26: Qubique, Berlin (4 dgr)                                                                  

2011-10-27: Hem & Villamässan, Göteborg (4 dgr)

2011-11-09: Möbeldagen, Pulsen i Borås

2011-11-16: Möbelstyrgruppsmöte, Stockholm

2011-11-16: Härdplastutbildning, Jönköping

2011-11-17: Härdplastutbildning, Hässleholm

2011-11-22: Maskindag, Nässjö

2011-11-24: TK Möbler, Älmhult

Foto: Swedese
Foto: AB Edsbyverken
TMF