TMF kan du inte se brevet? Klicka här!
TMF

Nyhetsbrev Möbelfakta #1 6 mars 2012

Nytt år - nya mål!


Ett drygt år efter lanseringen av nya Möbelfakta kan vi glatt konstatera att kunskapen om branschens referens- och märkningssystem börjar sprida sig. Fler och fler Möbelfakta-märker sina produkter och frågorna från intresserade upphandlare och inköpare duggar allt tätare. I samband med Möbelmässan lanserade vi Möbelfaktas upphandlingsguide vilket blev startskottet för årets aktiviteter mot målgruppen upphandlare och inköpare.

 


Möbelfakta på SFF

Med sin knallorange matta lyste Möbelfakta upp entréhallen på Stockholm Furniture Fair 2012. I montern visades Möbelfakta-märkta klassikern Lilla Åland tillsammans med Lamino och förvaringsmöbeln Part, och på ett bildspel rullade exempel på fler märkta möbler.

Besökarna var allt från nyfikna studenter, upphandlare, underleverantörer och producenter - kort och gott alla som berörs av Möbelfakta.  

 

Upphandlarfokus 2012

På årets mässa genomförde vi den första riktade aktiviteten mot upphandlare, målgruppen som står i fokus 2012, med seminarium på temat "Möbelfakta för upphandlare". Under året kommer vi att fortsätta arbetet med besök hos ett antal olika kommuner runt om i landet för att diskutera behov och möjligheter. TMF och Möbelfakta medverkar även vid workshopen "Hållbar upphandling" den 21 mars i Stockholm som arrangeras av Miljöaktuellt och Miljöstyrningsrådet.

 

Möbelfaktas upphandlingsguide

I samband med Möbelmässan lanserades Möbelfaktas upphandlingsguide med tillhörande kravspecifikation för upphandling av möbler. Guiden förklarar hur man med hjälp av Möbelfakta kan ställa genomtänka krav och göra effektiva upphandlingar, samt ger en introduktion av kravområdena. Kravspecifikationen redovisar de faktiska kraven och kan användas som en del av förfrågningsunderlaget vid upphandlingar. Nästan 250 stycken av den färska guiden gick åt under veckan vilket signalerar ett stort intresse för hur Möbelfakta kan användas i samband med upphandling.

 

Båda dokumenten kan laddas ned på www.mobelfakta.se. TMF har tryckt upp ett antal upphandlingsguider som kan beställas via elin.quist@tmf.se mot fraktkostnad.

 

NYHET! Utbildning i hållbar leverantörsutveckling

Tillsammans med managementkonsulterna Sustainia anordnar TMF en utbildning i hållbar leverantörsutveckling. Kursen fokuserar på kravformulering, bedömning och riskanalys av leverantörer samt metoder och verktyg för utvärdering och uppföljning av såväl sociala som miljökritiska aspekter hos leverantörerna.

Datum och plats: 15 maj i Jönköping.

Se bifogad inbjudan för ytterligare information

 

Stickprovskontroller

Under våren 2012 kommer de första stickprovskontrollerna i Möbelfakta att genomföras. De företag som är aktuella för stickprov kommer att kontaktas i förväg av våra kontrollanter. Ett stickprov sker på plats hos möbelproducenten och en eller flera av företagets möbelfaktadeklaranter ska medverka. Vid kontrollen säkerställs att all dokumentation finns på plats och är relevant.

 

Marknadsföringsmaterial till märkta möbler

Du har väl inte missat att du kan beställa marknadsföringsmaterial till dina märkta möbler? Idag finns etiketter, affischer och klistermärken. Perfekt till showroom och mässor. I den grafiska manualen och marknadsföringsmanualen finns riktlinjer för användandet. Digitala etiketter och logotyper kan laddas ned direkt från hemsidan och fysiskt material beställs från tryckeriet. Manualer, profilbibliotek samt information om priser och hur du beställer finner du på mobelfakta.se.

 

 


Kursdatum 2012

 

Deklaration och märkning av möbler:

26 april, Jönköping

25 oktober, Borås

Mer information och priser hittar du i följande informationsblad.

 

Möbelfakta för säljare och marknadsförare:

25 april, Stockholm

20 september, Göteborg

Mer information och priser hittar du i följande informationsblad.

 

Du vet väl att vi även kan skräddarsy utbildningar i Möbelfakta efter dina behov? Du kanske vill utbilda säljkåren, dina återförsäljare och leverantörer, eller rent av alla anställda på ditt företag. Hör av dig så tar vi fram ett förslag. Kontakta Cecilia Ask Engström eller Robin Ljungar för mer information och bokning.

 


Möbelfaktaligan ångar på!

Edsbyverken (9)

Albin i Hyssna (8)

Materia (8)

OFFECCT (7)

Swedese (7)

Horreds (4)

EFG (2)

Ire Möbel (1)

Stolab (1)

Voice (1)

 


Kalendarium

2012-03-06: TK-Möbler, Kristinehamn

2012-03-15: CSR Syd, Malmö

2012-03-21: Workshop: Hållbar upphandling, Stockholm

2012-04-25: Möbelfakta för säljare och marknadsförare, Stockholm

2012-04-26: Kurs i Möbelfakta, deklaration och märkning av möbler, Jönköping

2012-05-15: Utbildning i hållbar leverantörsutveckling, Jönköping

2012-09-20: Möbelfakta för säljare och marknadsförare, Göteborg

2012-10-25: Kurs i möbelfakta, deklaration och märkning av möbler, Borås

Foto: IRE
Foto: Stolab
TMF