TMF kan du inte se brevet? Klicka här!
TMF

Nyheter Möbelfakta #2 oktober 2013

Allt fler satsar på Möbelfakta

 

I vårt senaste nyhetsbrev kunde vi berätta att Möbelfakta före årsskiftet passerat en viktig milstolpe i och med att den hundrade deklarationen kom in till kansliet. Drygt ett halvår senare har fler än 230 möbler fått Möbelfaktastatus - däribland det allra första köket och de första möblerna för Skolmiljö - och deklarationerna fortsätter att stadigt komma in.

 

En av flera organisationer som satsar stort på märkningen är Kinnarpskoncernen som i ett pressmeddelande meddelar att man fokuserar på Möbelfakta för att öka tryggheten för kunderna och underlätta produktutvecklingsarbetet.

- Målet är att kunderna ska kunna inreda hela kontor med certifierade möbler. Än så länge är vi i startgroparna för detta arbete, planen är dock att koncernens produkter som lanseras under 2014 ska vara märkta, säger Tomas Ekström.

 

Vi har goda skäl att tro att Möbelfakta kommer att öka sin flora av märkta möbler rejält under 2014. Med det ökande intresset i beaktande pågår just nu ett arbete på kansliet med att effektivisera rutinerna för Möbelfakta och under nästa år planerar vi ett antal nyheter i systemet bland annat rörande deklarareringsförfarandet och produktvisningen på webben.

 


Ändringar i Möbelfakta

 

Kök offentlig miljö

Kravkriterier för kök & bad för Offentlig miljö har tillkommit i Möbelfakta och kraven omfattar alla typer av förvaringsmöbler för kök & bad, inkl. bänkskivor.

1.1.2.4 - Förvaringsmöbler Kök & Bad

 

  Skolmiljö

Under våren tillkom Skolmiljö i Möbelfakta. Kraven omfattar i nuläget kategorierna sittmöbler, bord och förvaringsmöbler.

1.1.4 - Skolmiljö

 

Förvaringsmöbler

Under oktober infördes uppdaterade kravkriterier för förvaringsmöbler för Offentlig miljö och Skolmiljö.  Läs mer under respektive miljö och kategori.

1.1.2.3 - Offentlig miljö, förvaringsmöbler
1.1.4.3 - Skolmiljö, förvaringsmöbler

 


Möbeldagen - en given arena för Möbelfakta
Givetvis finns Möbelfakta med på Möbeldagen den 19 november med en programpunkt om senaste nytt samt en informationspunkt i minimässan där alla intresserade kan ställa frågor. Möbeldagen har de senaste åren etablerat sig som en given mötesplats och källa till kunskap för möbel- och inredningsbranschen. Det blir en dag späckad av kunskapsfyllda föredrag om aktuella ämnen och mingel med branschkollegor och leverantörer till möbelbranschen. En spännande nyhet är paneldiskussioner kring intressanta ämnen med olika aktörer inom branschen. Vi avrundar föreläsningsdagen med mingel och middag på Grand Hotel.

 

Det finns ännu platser kvar så missa inte att anmäla dig!
Sista anmälningsdag är 1 november.

 

Plats: Pulsen konferens, Borås

Tid: 9.00 - 16.30

Läs mer och anmäl dig här

Prel. Program (pdf)

 


Upphandlarträff med studiebesök på SP
Den 20 november bjuder vi in upphandlare och inköpare till en informationsträff om Möbelfakta med studiebesök i SPs testningslaboratorium. Träffen vänder sig till den som vill veta mer om hur systemet fungerar och hur det effektivt kan användas i samband med upphandling och inköp. Här finns även utrymme för andra frågor som rör upphandling och testning av möbler.

 

Datum: 20 november
Tid: 10.00 – 12.00 med avslutande lunch
Plats: SP, Brinellgatan 4, 504 62 Borås

 

Är du själv upphandlare och vill gå, eller känner du till någon som kan vara intresserad?

Kontakta gärna info@mobelfakta.se för vidare information eller anmälan. Det går också bra att ringa Elin Quist, TMF, tfn: 08-762 72 62

 


Vi tar plats på Inredia Interior

Den 21 november finns Möbelfakta på plats med en informationspunkt under Inredia Interior, den utbildnings- och inspirationsdag som årligen arrangeras i Tibro. 2013 ligger fokus på hotell och restaurang och man bjuder in arkitekter och inredare från Göteborgsområdet för att träffa företag som skapar möbler och inredning för offentliga miljöer. Anmälan, föreläsare, program m.m. finns inom kort på www.inredia.se

 


Textilier i fokus på möte med Tekniska Kommittén

Den 18 september var det möte i TMF:s tekniska kommitté för möbler. Denna gång sammanträdde man på Swerea IVF i Mölndal och fokuserade på kravkriterier för textilier i Möbelfakta. Vid mötet beslutades att kraven för textilier skall utredas ytterligare med syfte att revideras under 2014. Undergruppen TK kvalitet fick i uppdrag att utreda vidare och komma med förslag på revideringar.

 

Ta del av protokollet på mobelfakta.se

Tillgängligt för inloggade Möbelfakta- och TMF-medlemmar

Nästa möte med TK-möbler äger rum den 12 mars 2014.

 


Dialog med Kammarkollegiet

Den 17 september besökte Kammarkollegiet TMF för att diskutera en förstudie inför upphandling av arkivskåp och övrig förvaring. Förfrågan är planerad att skickas ut under 2014. På mötet diskuterades val av kravkriterier avseende kvalitet och miljö. Målet är att kraven i möjligaste mån skall harmonisera med Möbelfakta för att nya provningar ej skall behöva genomföra av företag som provat enligt Möbelfaktas krav.

 


Kurstillfällen 2014
 

Deklarering och märkning av möbler

23 januari, Borås

25 mars, Borås

Till kursinformation och priser

 

Möbelfakta för säljare och marknadsförare

4 mars, Borås

Till kursinformation och priser

 


Möbelfaktastatus

Idag finns fler än 230 möbler/möbelserier av 28 producenter märkta med Möbelfakta.

De senaste i raden av Möbelfaktamärkare är EKV Bord & Stolar, Gärsnäs, Johanson Design, Malmstolen, Scandinavian Business Seating och Träteknik.

 

Albin i Hyssna (12)

Blå Station (5)

Edsbyverken (22)

EFG (2)

Ekdahls Möbler (15)

EKV Bord & Stolar (5)

Form2 (2)

Frapett (12)

Gärsnäs (12)

Horreds (11)

Ire (1)

Johanson Design (5)

Kinnarps (10)

Lammhults (13)

Malmstolen (4)

Martela (13)

Materia (8)

NC Nordic Care (1)

OFFECCT (10)

SA Möbler (3)

Scandinavian Business Seating (17)

Skandiform (18)

Stolab (13)

Swedese (13)

Thule Möbler (1)

TreCe (6)

Träteknik (1)

Voice (2)

 


Kalendarium

2013-11-19: Möbeldagen, Borås
2013-11-20: Möte för upphandlare, Borås
2013-11-21: Inredia Interior, Tibro
2013-12-03: Sustainability Day Öresund, Malmö
2014-01-23: Kurs i deklarering och märkning av möbler, Borås
2014-03-04: Kurs för säljare och marknadsförare, Borås
2014-03-12: Möte TK-Möbler
2014-03-25: Kurs i deklarering och märkning av möbler, Borås
2014-05-07: Sustainability Day, Stockholm
 

Kom ihåg att du alltid kan kontakta oss om du tycker att vi kan bli bättre på något, maila då info@mobelfakta.se eller slå oss en signal.

 


Första Möbelfaktamärkta köket från Träteknik


TMF