Nyheter 2014
Sidan senast granskad/uppdaterad: 2014-10-20 14:22

Svensk möbeldesign på nya frimärken

2014-08-20

Lilla Åland, Lamino, Aluminiumfåtöljen, Cinema samt Hug. Den 21 augusti hamnar fem erkända och välkända designstolar extra mycket i fokus när PostNord lanserar svensk möbeldesign som ett av två nya frimärksteman.

Frimärkena - som ges ut både i häfte och rullar - har utformats av frimärksdebutanten Jesús Verona.

– Svensk design i olika former är ett outsinligt frimärkstema. Här låter vi stolen ta plats och presenterar fem stolar av fem olika designers, säger Britt-Inger Hahne, chef på PostNord Frimärken i ett pressuttalande.

En av stolarna är Hug, formgiven av Anna von Schewen.

– Stolen är intressant då det är den möbel man har närmast kroppen. Det ställs även stora krav på en stol eftersom den ska kunna bära en stor vikt som rör sig, en människa, säger Anna von Schewen.

Övriga motiv på frimärkena i häftet med svenska stolar är:
Lilla Åland, formgiven av Carl Malmsten, 1940 - Carl Malmstens stol Lilla Åland som med tiden har blivit den mest folkkära möbeln i Sverige. Namnet kommer av att Malmsten under ett besök på Åland inspirerades av ett par svarvade äldre pinnstolar.
Lamino, formgiven av Yngve Ekström, 1956 - Yngve Ekströms Lamino blev en favoritfåtölj att trivas i och vid millennieskiftet röstades den fram som Seklets svenska möbel.
Aluminiumfåtöljen, formgiven av Mats Theselius, 1990 - Mats Theselius har med konstnärens öga gett form åt fåtöljer i över två decennier. Aluminiumfåtöljen som ritades 1990 är ett uttryck för hans maskinromantik.
Cinema, formgiven av Gunilla Allard, 1993 - Cinema blev Gunilla Allards genombrott som formgivare. Stolen associerar till funkis.

Fakta om frimärkena som ges ut den 21 augusti:
Sitt skönt!
- Frimärkena har utformats av Hans Cogne efter fotografier av Lennart Durehed, Malmstens Arkiv, Stolab, Pelle Wahlgren, Mikael Strinnhed och Ivar Sviestins. Gravörer: Martin Mörck och Piotr Naszarkowski. Tryckning har skett i kombination ståltryck och offset och förpackningen är häfte med fem självhäftande frimärken. Valören är för utrikes brev och hälsningar.

Källa: Pressmeddelande, PostNord
 

Dela: Share Share

Sök

Möbelfakta
Trä- och Möbelföretagen (TMF)

Besöksadress: Storgatan 19,  Stockholm
Postadress: Box 555 25, 102 04 Stockholm
Tel: 08-762 72 50 (vxl)
E-post: info@mobelfakta.se 
Webbplats: mobelfakta.se