Nyheter 2014

Nyheter 2014

Sidan senast granskad/uppdaterad: 2014-02-19 11:10
2014-10-17: Uppdaterade krav inom socialt ansvar

Under 2014 har TMF drivit ett arbete för att uppdatera kraven inom socialt ansvar. Arbetet har skett i samarbete med konsultföretaget Goodpoint och Möbelfaktas Tekniska Kommitté.
De reviderade kraven kommer att fokusera på systematik och arbetssätt och syftet är att ytterligare stärka delen socialt ansvar genom ökad möjlighet till uppföljning. Kraven träder i kraft 1 januari 2015 och företag som är anslutna till möbelfakta har 12 månader på sig att anpassa sig till de nya kraven.


2014-10-16: Shekarabi (S): "Upphandling är ett verktyg för att skaffa jobb"

En ny strategi för offentlig upphandling samt nya styrmodeller i offentlig sektor. Sveriges nya civilminister, Ardalan Shekarabi (S) som är ansvarig för LOU och upphandlingsfrågorna, tänker gå ut hårt. Läs artikel i Dagens Samhälle.


2014-10-02: Damberg vill se en nationell upphandlingsstrategi

– Att formulera en nationell upphandlingsstrategi har hög prioritet. Vi anser att detta arbete ska ske i nära samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det säger Mikael Damberg, en av Socialdemokraternas ledande politiker i Sverige, till Offentliga Affärer.


2014-10-01: Remissvar från TMF på nya LOU

TMF har nu lämnat sitt remissvar på de nya EU-reglerna för LOU (lagen om offentlig upphandling). Se bifogad fil. 
TMF menar bland annat att genomförandet av EU:s nya upphandlingsdirektiv är en möjlighet för lagstiftaren att se över de svenska upphandlingsreglerna och ta initiativ för att komma tillrätta med de problem som kan hänföras till rangordningsprincipen.


2014-09-29: Ilse Crawford är Guest of Honour 2015

Stockholm Furniture & Light Fair bjuder för tolfte året i rad in en välrenommerad internationell designer eller designstudio till att utforma en lounge på Stockholmsmässans entrétorg. 2015 går uppdraget till Ilse Crawford – designer, akademiker och creative director, som blivit utsedd till en av Storbritanniens mest inflytelserika kvinnor inom design.


2014-09-25: Sandin/Bülow släpper trilogi om möbeldesign

Lagom till bokmässan i Göteborg (25-28 september) släpper design- och entreprenörsduon Kersti Sandin och Lars Bülow tre böcker inom möbeldesign. S+B-böckerna behandlar olika perioder i deras yrkesliv; INREDNINGSARKITEKTER, MÖBELFORMGIVARE, DESIGNENTREPRENÖRER och de kan köpas separat eller samlade i en box.


2014-08-28: Nytt ramavtal för möbler

SKL Kommentus Inköpscentral AB (SKI) har tecknat nytt ramavtal (Möbler 2013) för möbler till skolor och andra offentliga miljöer. Arbetet med att ta fram utvärderingskraven har skett tillsammans med över 200 upphandlare och beställare, ett antal leverantörer samt TMF och Miljöstyrningsrådet. Ett samarbete som TMF är väldigt nöjda med.
- Vi måste arbeta för att få en bättre offentlig upphandling av möbler, säger Cecilia Ask Engström.


2014-08-20: Svensk möbeldesign på nya frimärken

Lilla Åland, Lamino, Aluminiumfåtöljen, Cinema samt Hug. Den 21 augusti hamnar fem erkända och välkända designstolar extra mycket i fokus när PostNord lanserar svensk möbeldesign som ett av två nya frimärksteman.


2014-02-05: PM: Svenskarna beredda betala mer för möbler tillverkade under schyssta villkor

Sex av tio svenskar är beredda att betala mer för möbler som producerats under goda arbetsvillkor. Och en stor majoritet anser att kvalitet och design är viktigast när det är dags att köpa möbler. Det är också dessa värden som svenskarna framför allt förknippar med svenska möbler. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Sök

Möbelfakta
IVL, Svenska Miljöinstitutet
Besöksadress: Vallhallavägen 81, 114 28 Stockholm
Postadress: Box 210 60, 100 31 Stockholm
E-post: info@mobelfakta.se 
Webbplats: mobelfakta.se